Γιατί δεν θα είμαι υποψήφιος βουλευτής

30.03.12
Ενημέρωσα τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο για την απόφασή μου να μην είμαι υποψήφιος βουλευτής στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.
Οι βασικοί λόγοι σχετίζονται με τις δραματικές συνέπειες της ολικής (οικονομικής, κοινωνικής, πολιτισμικής και ηθικής) κρίσης ταυτότητας που βιώνει η Ελληνική κοινωνία αλλά και τη γενικευμένη αμφισβήτηση του ευρύτερου πολιτικού συστήματος (κυβέρνηση, αντιπολίτευση, συνδικάτα, τοπική αυτοδιοίκηση, ΜΜΕ). Ειδικότερα αναφέρομαι στη συνεχή απαξίωση και τη συλλήβδην ενοχοποίηση όλων των πολιτικών, καθώς και στον παραλογισμό, το λαϊκισμό και τη δημαγωγία που χαρακτηρίζουν το δημόσιο διάλογο και ακυρώνουν το νόημα της δημοκρατίας αλλά και της ίδιας της πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος των βουλευτών είναι σήμερα εξ΄αρχής εξασθενημένος, οι αποφάσεις που καλούνται να λάβουν συχνά προδιαγεγραμμένες και υπό πίεση, ενώ έχει διαρραγεί η σχέση εμπιστοσύνης και η αξιοπιστία τους στη συνείδηση των πολιτών και κυρίως των νέων ανθρώπων.
Μέσα σ΄αυτές τις συνθήκες αισθάνομαι την προσωπική ανάγκη να επαναπροσδιορίσω την ουσιαστική και πάντως μη-επαγγελματική σχέση μου με την πολιτική, με την πόλη και τη δουλειά μου. Να επανεκτιμήσω πιο αντικειμενικά την όποια προσφορά μου, όπως και τα λάθη και τις παραλείψεις μου. Να κατανοήσω και να αποκαταστήσω, όσο αυτό είναι δυνατό, τη σχέση και την επαφή με τους συμπολίτες μου. Να συμβάλω, όσο μπορώ, στην αποκατάσταση του ρήγματος που έχει δημιουργηθεί, χωρίς να καλύπτομαι από την απόσταση και τη θεσμική προστασία της θέσης του βουλευτή.
Εννοείται ότι θα συνεχίσω να ασχολούμαι με τα κοινά, συμμετέχοντας ενεργά στη νέα προσπάθεια για την επανεκκίνηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και τις συνεργασίες στο χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς και θα αγωνίζομαι, όπως πάντοτε, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης.
Ευχαριστώ τους πολίτες της Θεσσαλονίκης που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους στις εκλογές του 2009. Ελπίζω πως, ακόμη και αν δεν συμφωνήσουν, τουλάχιστον θα κατανοήσουν τους λόγους που με οδήγησαν στην απόφασή μου αυτή.
 
 
ΤΙΤΛΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Αναλυτικός απολογισμός της δραστηριότητάς μου στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο υπάρχει και θα συμπληρωθεί στην ιστοσελίδα μου στο διαδίκτυο.
Στη συνέχεια αναφέρομαι με τίτλους σε μερικά βασικά ζητήματα που θεωρώ περισσότερο σημαντικά κατά τη διάρκεια της θητείας μου:
 
Ως Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη (11 μήνες)
  • Το άμεσο κλείσιμο του ΄΄κολαστηρίου΄΄ της Παγανής στη Μυτιλήνη
  • Την ΄΄αποστρατικοποίηση΄΄ της νοοτροπίας και της εκπαίδευσης των νέων αστυνομικών
  • Τους νέους νόμους για το άσυλο και τα κέντρα πρώτης υποδοχής μεταναστών
  • Το Σχέδιο Δράσης για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας (που δεν εφαρμόστηκε)
  • Την συντονισμένη προσπάθεια με την Τροχαία για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων (200 νεκροί λιγότεροι το 2010)
  • Την παρέμβαση στην υπόθεση του τραυματισμού του Μανώλη Γλέζου από νεαρό αστυνομικό και την ομιλία του στην αποφοίτηση των σπουδαστών της Αστυνομικής Ακαδημίας
  • Την προμήθεια των μισθωμένων ελικοπτέρων της πυροσβεστικής υπηρεσίας κατά 30% φθηνότερα (εξοικονόμηση 4 εκατ. ευρώ το χρόνο για το δημόσιο)
  • Την καταγγελία της σύμβασης για το C4I (18 εκατ. ευρώ υπέρ του δημοσίου)
  • Την κατάργηση της Αγροφυλακής
 
Ως Υφυπουργός Υποδομών – Μεταφορών και Δικτύων (9 μήνες)
  • Την αναβίωση της πρότασης για την θαλάσσια αστική συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης
  • Την δυνατότητα εισόδου των ποδηλάτων στο μετρό και στις λωρίδες των λεωφορείων
  • Την έκπτωση κατά 50% του κομίστρου για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών και τη δυνατότητα επιστροφής με το ίδιο εισιτήριο εντός 90 λεπτών στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη 
  • Την επίμονη προσπάθεια για την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Φλώρινας

Τη συνέχιση της προσπάθειας για περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων (180 νεκροί λιγότεροι το 2011)

Γραφείο Τύπου

07.04.14.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ