Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014

19.03.11
Thessaloniki2014
Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω την υιοθέτηση της πρότασής μου προς τον Γιάννη Μπουτάρη για τη διεκδίκηση του θεσμού της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το έτος 2014.
 
Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σήμερα, παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες της εποχής, στην πιο σπουδαία της περίοδο. Οι προσπάθειες των τελευταίων χρόνων για αλλαγή, πραγματοποιήθηκαν στις εκλογές του Νοέμβρη.
 
Η ευθύνη που βαραίνει όλους εμάς που πιστέψαμε και στηρίξαμε αυτή την προσπάθεια είναι σήμερα πολύ μεγάλη. Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης πίστεψαν πως υπάρχει και μια άλλη Θεσσαλονίκη που πρέπει να γνωρίσουμε.
 
Στο πλαίσιο αυτής της νέας εποχής της Θεσσαλονίκης θα ήθελα να προτείνω στη νέα διοίκηση του Δήμου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διεκδικήσουμε για την πόλη μας τον τίτλο Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014. Ένας θεσμός του European Youth Forum και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βασίζεται στην Ευρωπαϊκή συνεργασία, την ανταλλαγή ιδεών και την ενεργή συμμετοχή των νέων της Ευρώπης. Κάθε χρόνο, μια ευρωπαϊκή πόλη έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει πρωτοποριακές δράσεις και ενέργειες αναφορικά με τον πολιτιστικό, κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό προσανατολισμό της. Ένας θεσμός που δίνει τη δυνατότητα στους νέους να αναδείξουν όλα τα θέματα που τους αφορούν και να προτείνουν λύσεις μέσα από τη δική τους οπτική γωνία. Ένας θεσμός που θα δώσει τη δυνατότητα στη νέα Αρχή να συνεργαστεί με τους υπόλοιπους Δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τους Συλλόγους, τα Τοπικά Συμβούλια Νεολαίας, τους επίσημους φορείς της πόλεις (Φεστιβάλ, ΚΘΒΕ, Λιμάνι, Helexpo κ.α.), τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της πόλης και όλους τους εθελοντές που θα θέλουν να συμμετάσχουν. Πρώτη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας ήταν το 2009 το Rotterdam της Ολλανδίας. Φέτος τον τίτλο κατέχει το Τορίνο της Ιταλίας, ενώ το Antwerp του Βελγίου έχει επιλεγεί να την διαδεχτεί το 2011.
 
Πολύ συχνά λέγεται ότι η νεολαία είναι το μέλλον μας. Στο ίδιο πλαίσιο που η Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα αναδεικνύει το σεβασμό στο παρελθόν και το παρόν μας, η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας στηρίζει το ευρωπαϊκό κεφάλαιο της νεολαίας, δηλαδή το μέλλον μας. Το προνόμιο της απόκτησης αυτού του τίτλου δηλώνει, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο πως η πόλη ασχολείται ενεργά για να εξασφαλίσει όχι μόνο ότι κάθε πολίτης έχει μια φωνή, αλλά ότι η νεολαία της ενημερώνεται, συμμετέχει ενεργά και είναι έτοιμη να φέρει το φανό της ηγεσίας σε νέα ύψη καθώς νέοι άνθρωποι θα αναλάβουν να διαχειριστούν το μέλλον της.
 
Με την υποβολή της αίτησης για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας, κάθε πόλη αναλαμβάνει μια δέσμευση για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος συνεργασίας. Σ’ αυτό το περιβάλλον η πόλη θα ωφεληθεί όχι μόνο κατά τη διάρκεια του έτους αλλά και για τα επόμενα έτη. Τα βραχυπρόθεσμα οφέλη, για να αναφέρουμε μόνο μερικά, είναι αύξηση του τουρισμού, διεθνή σεβασμό και τη δημιουργία μιας αίσθησης υπευθυνότητας και συμμετοχής της νεολαίας στην κοινωνία. Σαν μακροπρόθεσμα οφέλη, είναι η δημιουργία στους νέους μας του αισθήματος πως η κοινωνία τους συμπεριλαμβάνει σε ένα σχεδιασμό που έχει ως βασικό άξονα το κοινό συμφέρον. Άλλωστε, αυτοί είναι το μέλλον.
 
Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πόλη μας να καταφέρει να κερδίσει αυτόν τον τίτλο μιας και θα της δώσει τη δυνατότητα -σε επίπεδο νεολαίας- να αναδείξει το πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της. Στα πλαίσια του θεσμού δίνεται η δυνατότητα στην πόλη-πρωτεύουσα να εμπλέξει γειτονικές χώρες και να αναδείξει την ιστορικότητά της μέσα από κοινές δράσεις.
 
Είναι μοναδική η ευκαιρία που διαμορφώνεται με την υποψηφιότητα αυτή για την πόλη μας, να αναβαθμίσει το γόητρο και την παρουσία της διεθνώς. Προσωπικά δηλώνω την με κάθε τρόπο υποστήριξη αυτής της προσπάθειας.
 
Στηρίζουμε:

Γραφείο Τύπου

07.04.14.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ