Περί ισονομίας στην απαγόρευση μετακίνησης οπαδών

13.02.10

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή την ορθή εφαρμογή της -προσωρινής- απόφασης της πολιτείας για την απαγόρευση των οργανωμένων μετακινήσεων των οπαδών για τις διάφορες αθλητικές διοργανώσεις. Παράλληλα, από το Υπουργείο Πολιτισμού έχει απαγορευτεί η διάθεση εισιτηρίων στις αντίπαλες ομάδες για την εξυπηρέτηση των οργανωμένων μετακινήσεων.

Σε γενικές γραμμές οι παραπάνω απαγορεύσεις έχουν ήδη εφαρμοστεί στην πράξη με επιτυχία και έχουν αποφέρει θετικά αποτελέσματα τα οποία έχουν γίνει ευρέως αποδεκτά από την κοινή γνώμη. Έχει παρατηρηθεί όμως σε κάποιες περιπτώσεις αμέλεια από πλευράς κάποιων ομάδων που αγωνίζονται στην έδρα τους αλλά και μη αυστηρή εφαρμογή των αποφάσεων από ορισμένες Αστυνομικές Διευθύνσεις..

Αν και τα φαινόμενα αυτά έχουν παρουσιαστεί σε μικρότερης σημασίας αγώνες και αναφέρονται σε μικρό αριθμό φιλάθλων και συχνά σε άλλα αθλήματα εκτός του ποδοσφαίρου, δημιουργούν δικαιολογημένες αιτιάσεις και διαμαρτυρίες για άνιση μεταχείριση και επιλεκτική αντιμετώπιση και δημιουργούν αισθήματα αδικίας και έλλειψης ισονομίας.

Επειδή η αρχή της ίσης μεταχείρισης και της ισονομίας μεταξύ όλων των αθλητικών σωματίων και επομένως και των φιλάθλων τους είναι για την κυβέρνηση και το Υπουργείο προστασίας του Πολίτη απολύτως σεβαστή και η παραβίασή τους ανεπίτρεπτη, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι:

α) Θα ζητηθεί από την αθλητική δικαιοσύνη να προχωρήσει στην επιβολή ποινών στις ομάδες που παραβιάζουν τις εντολές περί μη διαθέσεως εισιτηρίων ή χωριστών κερκίδων στα γήπεδα, στους οπαδούς αντιπάλων ομάδων

β) Θα αποσταλεί άμεσα ειδική εγκύκλιος στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις που θα αφορά στην αυστηρή εφαρμογή των αποφάσεων αλλά και στην επέκταση του ελέγχου ακόμα και σε δευτερεύοντες αγώνες όλων των αθλημάτων (μπάσκετ, βόλεϊ κ.τ.λ.)

Πρέπει να διευκρινιστεί επίσης ότι η απαγόρευση των οργανωμένων μετακινήσεων δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να νοείται από την ΕΛΑΣ ως καταστολή του ατομικού δικαιώματος ενός πολίτη να ταξιδέψει ατομικά προς μια περιοχή της χώρας με κάποιο μεταφορικό μέσο ή να παρακολουθήσει όποιον αγώνα επιθυμεί. Υπενθυμίζουμε, τέλος, ότι τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία αλλά προσωρινά και ότι οι παράλληλες προσπάθειες της πολιτείας για μονιμότερη αντιμετώπιση του προβλήματος θα αλλάξουν το κλίμα διεξαγωγής των αγώνων σε όλα τα ελληνικά γήπεδα από την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα υπάρξει νέα συνάντηση του Υπουργού και του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη με τον Υπουργό Πολιτισμού και τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού την Τρίτη 16-2-2010 στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Γραφείο Τύπου

07.04.14.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ